L'antiga fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n'Hug, va funcionar de 1904 fins a 1975. La fàbrica va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial, necessitada tant de noves infraestructures com d’habitatges i nous espais de producció. Les restes avui visibles encara posen de manifest l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils modernistes més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un entorn natural privilegiat.
Actualment el conjunt està adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), i s'hi ubica el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, inaugurat l'any 2002. La fàbrica i el seu entorn van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l'any 2005.
La visita al museu permet entendre l'impressionant conjunt de les restes d’aquest complex industrial aixecat per un grup d’industrials a principis del segle XX. Les naus de l’antiga fàbrica acullen diferents espais expositius:
- El centre d’interpretació, per conèixer el descobriment del ciment i la història de la fàbrica.
- La fàbrica, un recorregut circular per descobrir les restes arqueològiques de l’antiga fàbrica que permet entendre el procés de producció del ciment.
- Cent anys de ciment, que es centra en la innovació tecnològica constant que ha portat a terme l’empresa al llarg de la seva història.
- El laboratori, amb peces originals dels anys 60 i 70 procedents del laboratori central de l’empresa Asland a Toledo.
A més a més, el Museu surt de les parets del propi edifici, per explicar tota la infraestructura que es construeix a principis de segle per tal d’abastir la fàbrica dels recursos energètics i les matèries primeres per produir el ciment. En aquest sentit, es compta amb altres espais museïtzats que conflueixen entre patrimoni cultural, industrial i natural.
- La Colònia Asland, a l’entorn immediat de la fàbrica es conserven la majoria d’edificis que es van construir per allotjar el personal de la fàbrica. Aquest petit recorregut enmig del Parc Natural del Cadí Moixeró, discorre entre la caserna, la residència d’enginyers, l’ermita o el Xalet del Director, fins arribar a la pedrera.
- Les mines del Catllaràs, la recuperació d’antics camins de miners, recorren alguns dels punts destacats de l’inventari del patrimoni miner del Catllaràs, una Serra declarada Espai d’Interès Natural.