Tancar menú

Recerca i divulgació

Un dels objectius principals del Museu del Ciment és “esdevenir un referent en l'àmbit de la construcció sostenible i la volta catalana de maó de pla a través de la generació i la divulgació de coneixement sobre la qüestió”. 

Jornada tècnica de volta catalana
Cada dos anys, el museu acull una jornada tècnica consolidada sobre la volta catalana, amb diverses edicions ja celebrades. Aquest esdeveniment té com a objectiu principal promoure i divulgar el valor patrimonial d'aquesta tècnica constructiva tradicional, tot fomentant un espai de diàleg i reflexió entre experts i participants. La jornada s'estructura en dos dies: el primer, de caràcter teòric, inclou ponències i una visita a la fàbrica; el segon, de caire pràctic, se centra en la construcció d'un model de volta catalana sota la direcció d'un mestre d'obra expert, oferint als assistents l'oportunitat d'aplicar els coneixements adquirits i de participar activament en la tècnica.

Cercle cimenter
També, bianualment, aquesta jornada es converteix en l'epicentre de la innovació en la indústria del ciment, un punt de trobada imprescindible per a visionaris i experts que volen anticipar el futur del sector. Més enllà d'una simple plataforma per aprendre i compartir coneixements, l'esdeveniment encén el debat sobre cap a on es dirigeix la indústria, explorant noves oportunitats i solucions per a un futur més sostenible. Les presentacions d'experts destacats aprofundeixen en temes clau com l'aplicació de la fabricació additiva, la construcció sostenible amb impressió 3D i les estratègies de transformació digital. Aquesta cita bianual està dirigida a experts, professionals, investigadors, acadèmics, empreses i estudiants d'arquitectura o similars, així com a entusiastes tecnològics que volen ser partícips de la transformació de la indústria del ciment.

Dins dels objectius del museu, es marquen tres línies estratègiques: definir i impulsar un programa d’estudis tècnics i històrics de l’edifici i l’entorn; promoure la col·laboració amb institucions que duen a terme o impulsen recerques en l'àmbit del ciment i la volta catalana de maó de pla, i fer divulgació científica i tècnica del coneixement generat. 

Aquesta voluntat del Museu, compartida amb l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, ha fet possible la col·laboració per convertir l’antiga fàbrica Asland en l’epicentre de la bioconstrucció a Catalunya, i signar un acord entre les dues parts per a la creació de l’Escola de formació professional en Bioconstrucció al Berguedà.